Porgandit kasvatati juba enne meie ajaarvamist nii kreeklaste kui ka roomlaste aedades. Aegade jooksul on aretatud palju porgandisorte, küll pikki ja peenikesi, lühikesi ja jämedaid. Porgand ei pruugi olla ainult oranž, vaid ka valge, kollane või purpurpunane. Keskaegne raviraamat ütles, et ükski juurvili ei ravi inimest paremini kui porgand ning hiljuti läbiviidud uuringu kohaselt võib porgand meie eluiga lausa pikendada.
Uurimuses, mis avaldati ajakirjas Archives of Internal Medicine, osales 15 000 täiskasvanut, kellest uuringu ajal suri 3800. Uuring kestis kokku 13 aastat ning selgus, et inimese risk surra oli seda väiksem, mida rohkem alfa-karoteeni tema veres oli. Kõige rohkem alfa-karoteeni söönud inimeste varajane suremus oli umbes 40% madalam, kui nendel, kes said alfa-karoteeni vähem.
Karotenoidid on rasvlahustuvad pigmendid, mida leidub oranžides, kollastes, punastes ja rohelistes puu- ja köögiviljades ning mis kaitsevad neid UV kiirguse eest. Karoteenirikas toit parandab immuunsust ja suurendab organismi kaitset. Karotinoidid on efektiivsed antioksüdandid raku tasemel: need neutraliseerivad vabasid radikaale ja reaktiivset hapnikku. Alfa-karoteeni on varemgi seostatud väiksema suremusega, kuid uuringute alusel on raske öelda, kas mõjub alfakaroteen või ka mud puu- ja juurviljade tervislikud omadused. Igal juhul näitavad aga tulemused köögi- ja puuviljade söömise tähtsust mitmete haiguste vältimisel.
Sa pead olema sisse logitud kommentaari postitamiseks.