Must pipar (Piper nigrum L, toimeaine piperiin) on väga laialdaselt kasutatud vürts. Teda on väärtustatud just alkaloid piperiini [1-[5-[1,3-benzodioxol-5-yl]-1-oxo-2,4, pentadienyl]piperidine] tõttu, mis on pipra kibe koostisosa. Pipar on hinnatud koostisosa töödeldud toidus, kuna tal on head maitseomadused ja ta takistab mikroobse nakatumise eest. Lisaks kulinaarsetele kasutusvõimalustele on pipral olulised meditsiinilised- ja säilitusomadused ning kasutust leiab ka parfümeerias.
Pipras sisalduv piperiin omab bakteritsiidset mõju, vähendab söögiisu ja parandab tuju.
Pipar toidus stimuleerib eelkõige pankrease seedeensüüme (lipaas, amülaas, trüpsiin, kümotrüpsiin), suurendab seedevõimekust ja vähendab märkimisväärselt toidu liikumise aega seedetraktis. In vitro katsetes on näidatud, et piperiin kaitseb oksüdatiivse kahjustuse eest, inhibeerides või kahjutustades vabu radikaale või reaktiivseid hapnikuosakesi. On näidatud, et piperiinil on mõju p-glükoproteiini jt ensüümsüsteemides, mis toetavad kemopreventsiooni, detoksifikatsiooni, fütotoitainete (nt kurkumiin, vasitsiin) ja tavaravimite imendumist ning nende biosaadavuse võimendamist. Biosaadavuse suurendamise toime on tingitud piperiini mõjust soolelimaskesta rakkudele, näiteks soolehatud pikenevad, suureneb ribosoomide arv enterotsüütides. Ravimite biosaadavuse suurendamine tuleneb tema võimest hõlbustada nende imendumist peensooles ja mõjust ravimeid metaboliseerivatele ensüümidele.
Tuginedes moodsatele raku-, loom- ja inimkatsetele, on leitud, et piperiinil on immunomodulatoorsed, antioksüdantsed, antiastmaatilised, vähivastased, põletikuvastased, haavanditevastased ja amööbidevastased omadused.
Pipra säilitamise ja töötlemise meetod on väga oluline, kuna tema aktiivne koostisosa piperiin võib kergelt kaduda tänu kuumusele, mis tekib ka koduse toiduvalmistamise protseduurides. Näiteks 10-20 minutiline keetmine või 10 min rõhu all keetmist põhjustab piperiini kadu 16-34%, kusjuures maksimaalne kaotus on leitud rõhu all keetmisel.
Kokkuvõtte allikatest teinud toitumisnõustaja Eliisa Lukk
Sa pead olema sisse logitud kommentaari postitamiseks.