Meil kõigil on ilmselt olnud elus vähemalt korra selliseid päevi või nädalavahetusi, kui unustame kõik head söömistavad ning tervisliku toitumise ja lubame endale rasvaseid, töödeldud kiirtoite. Suur asi küll, eks? Tegelikkuses piisab oma organismi metabolismi häirimiseks juba viiest rämpstoidurikkast päevast ja meie lihased muutuvad efektiivsetest glükoosi lõhustajatest, laiskadeks glükoosi talletajateks.
Uuringud näitavad, et juba pärast viie päevast küllastunud rasvade ja töödeldud toitude tarbimist, muutub meie lihaste võime glükoosi metaboliseerida.
Kuidas mõjutab lühiajaline kõrge kaloraažiga töödeldud toidu tarbimine meie organimi ainevahetust tegelikult?
Selle teada saamiseks viidi läbi katse 12 terve ülikooliealise mehega, kelle menüü koosnes viiel järjestikusel päeval ainult rasvastest töödeldud toitudest. Erilise tähelepanu alla võeti lihaste metabolismis toimuvad muutused. Katsealune grupp sai 55% oma päevasest kaloraažist rasvadest, millest 25% moodustasid küllastunud rasvad. Kontrollrühma menüüst moodustasid rasvad 30%, nendest küllastunuid 0%. Katsealuste menüü oli isegi rasvarikkam kui McDonaldsi menüü.
Katsealuste menüüsse kuulusid küpsised, rohke või, makaronid juustuga, rasvane sink, juustusaiad majoneesi ja võiga ning ülirasvased mikrolaineahju toidud. Teadlased võtsid katsealustelt lihaste biopsia proovid enne ja pärast rasvarikka dieedi läbiviimist. Skeletilihastes mõõdeti metaboolse vastuse kiirust ja tulemust enne rasvarikast dieeti ja 5 päeva hiljem. Küllastunud rasvade igapäevane tarbimine viib drastiliste muutusteni lihaste võimes metaboliseerida (oksüdeerida) glükoosi.
Millised olid katse tulemused?
Katses osalenud meeste üldine päevane kaloraaž oli kontrollgrupil ja katsealusel grupil sama, kuid küllastunud rasvade osakaal oli kontrollgrupil tunduvalt suurem. Katseajal ei võtnud ükski meestest kehakaalus juurde. Ainuke muutus toimus lihaste metabolismis- rasvarikas dieet häiris oluliselt glükoosi oksüdeerimist.
Milline on glükoosi metabolismi mehhanism skeletilihastes?
Pärast toidukorda tõuseb kehas glükoosi tase. Lihasrakkudel on omadus lõhustada glükoosi energia saamiseks või salvestades seda hilisemaks kasutamiseks. Meie keha massist moodustab 30% skeletilihased ning nad on põhiliseks glükoosi metaboliseerijateks. Seega häired lihaste töös võivad väga kiiresti viia terviseprobleemideni, kõige tõenäolisemalt tekivad insuliini resistentsus ja diabeet.
Normaalselt kasutavad lihased glükoosi oksüdeerimist energia saamiseks, kuid küllastunud rasvade mõjul see funktsioon peatub.
Me kõik teame, mis juhtub meie kehaga väliselt, kui tarbime pikema aja jooksul rohkem kaloreid, kui suudame ära kulutada. Kuid kas me teadvustame endale, mis toimub meie organismis rakutasandil pärast pikemaajalist küllastunud rasvade tarbimist? Kuidas muutub organismi vastureaktsioon ebatervislikele toitainetele? Metaboolselt on organismi vastus tervislikule ja ebatervislikule toidule väga erinev!
Normaalses koguses tarbitud glükoos metaboliseeritakse kiiresti organismis maksa ja lihaste poolt. Rämpstoidus sisalduv kõrge glükoosi tase ning küllastunud rasvad ajavad meie organismi normaalse funktsioneerimise tasakaalust välja. Tulemuseks on ainevahetusehäired ning jääkainete kogunemine organismi.
Kahjuks ei teata veel täpselt, kuidas või miks selline organismi vastus rämpstoidule tekib juba nii lühikese aja järel. Samuti pole selge, kui kiiresti taastub organismi „normaalne“ vastus toitainetele, eriti lihaste rakuline vastus glükoosile.
Tihti ei suuda me endale teadvustada, et kuigi rämpstoit ei muuda meid väliselt, siis muutused rakutasandil toimub pärast igat suutäit. Mõned muutused taastuvad kiiremini, kui teised, kuid mõned neist ei taastugi. Meie organism vajab toitumisel tasakaalu ja tervislikke toitaineid. Nn rämpstoidust ei pea täielikult loobuma, peab lihtsalt oskama seda muuta selliseks, et me saaksime sealt kehale päriselt vajalikke toitaineid, mõjutamata sealjuures rämpstoidu „head maitset“.
Näiteks: http://www.tv3play.ee/sisu/seitsmesed-uudised-2015/611025…
Rämpstoidu asendamine tervislike alternatiividega:
- Karastusjoogid asenda valgest teest tehtud jääteega. Valge tee aitab lisaks ka lõhustada kehasse talletatud rasva.
- Friikartulid asenda kodus valmistatud kartulisektoritega. Viiluta kartul sektoriteks, piserda kartulid üle kookosõliga, lisa juurde soola, pipart ja küüslaugupulbrit ning pane ahju grillima.
- Kontsentreeritud pakimahlad asenda maitseveega, kuhu võid sisse viilutada sidrunit, laimi, greipi, kurki, lisada erinevaid marju või muud meelepärast. Tsitruselistes leidub palju antioksüdante, mis aitavad kehast välja viia toksiine.
- Biifsteik asenda mõne rasvavaesema lihatükiga, näiteks sisefileega.
- Pitsa asenda bruschettadega. Lisa kvaliteetsest nisujahust valmistatud bruchetta saiale tomateid, basiilikut ja mozarella juustu.
- Kartulikrõpsud asenda täistera või rukkijahust leivakrõpsudega.
Juba üks halb toidukord, võib Sinu südame segadusse ajada.
Liigne suhkur ja küllastunud rasvad tekitavad kiireid muutusi kogu organismis, eriti veresuhkru tasemes. Versuhkru taseme tõus viib postprandiaalse hüperglükeemiani (mis on seotud veresoonte endoteeli kahjustuse ning ateroskleroosi tekkega). Pikemas plaanis võib selle tulemuseks olla südameatakk, kuid lühemas plaanis mõjutab see organismi järgnevalt:
- Kudedes võivad kiiresti tekkida põletikud
- Veresooned ahenevad
- Produtseeritakse enam vabasid radikaale
- Vererõhk tõuseb
- Insuliini tasemet drastiline tõus ja langus tekitab kiiremini tühja kõhu tunde, mille tõttu tarbitakse enam kaloreid, kui keha vajaks.
Hea uudis on see, et meie organism on imeline taastuja! Isegi pärast ühte tervislikku toidukorda toimub mitmeid muutusi meie metabolismis. Kahjuks ei ole teada, kui põhjalikud need muutused on ning mil määral jäävad rämpstoidu põhjustatud häired püsima pikemaks ajaks.
Rämpstoit pikendab seedimisele kulutatud aega ning toitainete imendumise efektiivsus.
Heaks näiteks on poes müüdavad kiirnuudlid, mis on kahjuks paljude inimeste toidukorraks oma odavuse pärast. Hiljuti läbiviidud katses võrreldi poe kiirnuudlite seedimisefektiivsust kodus valmistatud nuudlitega. Tabletisuuruse kaamera kaudu filmiti magu ja söögitoru inimestel, kes sõid kodus valmistatud nuudleid võrdluses kiirnuudlitega. Tulemused on üllatavad….
Vaata videot: https://www.youtube.com/watch?v=IQlNv2Au-Lg
Videost on näha, et isegi 2 tunni möödudes on töödeldud kiirnuudlid maos samal kujul, kui sinna jõudes – tahked ning lagunemata. Võrreldes kodus valmistatud nuudlitega, mis olid maos pärast 2 tundi juba küllaltki lagunenud ning vormitud. See lihtne katse näitab, kui suure raskuse töödeldud toidud meie seedesüsteemile panevad. Töödeldud toidu struktuur on keemiliselt väga muudetud ning selle tõttu peab meie keha nägema oluliselt kauem vaeva, et seda lõhustada. Pikaajaline seedimine on otseses korrelatsioonis toitainete omastamisega. Mida kauem toit maos püsib, seda vähem saab inimene sealt toitaineid. Kuigi kiirnuudlites suurt toitainetest rääkida ei saa, sisaldab see kahjulikke lisandeid, kõige hullem neist on mürgine tertsiaarne butüül-hüdrokinoon (TBHQ).
Liigne TBHQ tarvitamine võib põhjustada:
- Iiveldust ja oksendamist
- Vilinat kõrvas
- Deliiriumi
- Lämbumistunnet
- Minestust
5 grammi puhast TBHQ on inimesele surmav.
See lisaaine jääb koos väga raskesti seeduvate kiirnuudlitega kõhtu pikaks ajaks ning keegi ei tea täpselt, mida see pikk kokkupuute aeg võib teha Sinu tervisega. Kõhutunne ütleb, et kindlasti pole see midagi head…
Töödeldud toidud on seotud krooniliste haiguste tekkega.
Ajakirjas Journal of Nutrition avaldatud uurimuses leiti, et naised, kes tarbivad enam kiirnuudleid, omasid oluliselt kõrgemat riski metaboolse sündroomi kujunemises, kui need, kes sõid neid oluliselt vähem, sõltumata üleüldisest toitumisest või treeningharjumustest. Kiirnuudleid tarbivate inimeste päevane menüü on ka üldisemas plaanis toiainete vaesem, võrreldes nendega, kes kiirnuudleid ei tarbi. Näiteks on kiirnuudlite tarbijatel organismist puudust valkudest, kaltsiumist, fosforist, rauast, kaaliumist, vitamiin A-st, niatsiinist ja vitamiin C-st. Lisaks leidub kiirnuudleid tarbivate inimeste organismis enam mittetervislikke rasvu ja naatriumi. Näiteks üks pakk kiirnuudleid võib sisaldada 2700 mg naatriumi.
Rafineeritud süsivesikuid sisaldavad toiduained nagu hommikusöögihelbed, soolakringlid, vahvlid, soolapulgad ning paljud teised töödeldud snäkid tõstavad kiiresti insuliini ja leptiini tasemeid ning võivad viia insuliini resistentsuseni. Kahjuks on tänapäeva ühiskonnas insuliini resistentsus krooniliste haiguste põhjustajaks.
Lisaks, ära unusta, et rämpstoiduga toidad Sa lisaks iseendale ka oma seedeelundkonna mikrofloorat! Ebatervislikud toitained mõjutavad oluliselt mikrobioloogilist tasakaalu ning liigilist koosseisu. Näiteks liigne suhkur põhjustab pärmseente vohamist ning patogeensete bakterite kasvu. Mikrofloora vastutab kogu keha bioloogiliste protsesside eest, alustades immuunsusest kuni lõpetades vaimse tervise ja mäluga. Seega mõtle toitumisel lisaks iseendale ka oma kõhubakteritele!
Vaata ka artiklit: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1560418737549683&id=1412326672358891&substory_index=0
Kas rämpstoit on sama kahjulik, kui suitsetamine?
Ülekaalust tingitud terviseprobleemid on juba pikemat aega ülekaalukamad kui suitsetamisest tingitud tervisehädad.
Sarnaselt tubakavastaste kampaaniatega, tuleks läbi viia ka rasvumise vastaseid kampaaniaid ning sellele tuleks läheneda valitsuse tasandilt!
Näiteks maksustades mitte-tervislikud toidud kõrgemalt, reguleerides rasvade ja suhkru lisamise mahtu, surudes maha rämpstoidu reklaame ning mõtestada ümber põllumajanduslikud toetused, et mitte soodustada ebatervislike ja odavamate põllusaaduste kasvatamist. Valitsused on enamasti keskendunud kalorite kättesaadavuse parandamisele, kuid tihti ollakse ükskõikne selle suhtes, millise kvaliteediga kalorid inimestele tegelikult rahaliselt kättesaadavad on.
Ülekaalulisus on tervisele kahjulikum kui suitsetamine, eriti kui vaadata kui „tavaliseks“ on saanud nähtus, et kanname endaga kaasas kümneid lisakilosid. Võrreldes asjaolu, et suitsemine on tänavapildis jäänud pigem harvaks, kui levinud trendiks. Ülekilodest tingitud terviseprobleemide ravimine on tunduvalt kulukam, kui suitsetamisest tingitud terviseprobleemide ravimine. Ülekaalust tingitud terviseprobleemidega pöördutakse tihedaminei arti vastuvõtule kui suitsetamisest tingitud probleemide tõttu.
Globaalsel tasandil kulutatakse ülekaalulisusest tingitud terviseprobleemide ravimiseks aastas 2 trillionit dollarit, mis on enamvähem sama palju kui kogukulud suitsetamise (2,1 trillionit dollarit) ja relvastatud tegevuse (sealhulgas sõda ja terrorism, mis globaalselt kulutab samuti 2,1 trillionit dollarit)peale. Võrdluseks alkoholismist tulenevad kulutused on umbes 1.4 trillionit aastas, liiklusõnnetused umbes 700 miljardit ning mitteturvaline seks toob kulutusi aastas 300 miljardi väärtuses. Kui praegune trend jätkub, siis on aastaks 2030 peaaegu pool maailma rahvastikust ülekaalulised.
Rämpstoit on uskumatult sõltuvust tekitav!
Meie keha on väga tark! Organism teab täpselt, kui palju peaks sööma ja kaloreid tarbima, et energia tarbimine ja kulutamine oleksid tasakaalus! Kuid toiduainete tootjad on leidnud viisi, kuidas mõjutada ja petta organismi sisemisi regulaatoreid. Üha enam disainitakse toite, mille eesmärgiks on tarbimise järgselt pakkuda organismile hõper-rahulolu tunnet, teisisõnu tekitada sõltuvust sellest rahulolu tundest. Töödeldud toidud põhjustavad nii tugevat positiivset vastust meie ajust, et paneb meid üha enam ned sööma ja tahtma. Nendes leiduvad maitseained ja maitsetugevdajad kuhjavad meie aju maitseretseptorid üle. Põhiline karastusjookide ja rämpstoidu „võlu“ seisneb selles, et nendes sisalduvad keerulised keemilised ained küllastavad meie maitsepungad ning ajuni ei jõua signaal, et „piisavalt“. Kõigist kõige hullemad on kartulikrõpsud, need tekitavad kõige enam sõltuvust, kuna sisaldavad kolme rahulolutunnet esilekutsuvat ainet- suhkur (kartulist), sool ja rasv.
Teadusuuringud näitavad, et suhkrused toidud soodustavad stressihormooni kortisooli eritumist, mis stimuleerib kaloririkaste toitude isu. Rämpstoit tekitab sõltuvust ning sellest harjumusest väljatulemine on väga keeruline. Mida rohkem seda tarbida, seda enam tahetakse- see on nõiaring, millest väljapääsemiseks vajatakse väga suurt tahtejõudu!
Suhkur tekitab suurema tõenäosusega sõltuvust kui kokaiin. Näiteks 2007. aastal läbi viidud uuringust selgus, et 94% rottidest, kellel lasti juhuslikult valida suhkruvee ja kokaiini vahel, valisid suhkru. Isegi rotid, kellel esines kokaiinisõltuvus, vahetasid kokaiini suhkru vastu, kui see pakuti alternatiivseks variandiks. Lisaks olid rotid suhkru nimel võimelised rohkem vaeva nägema.
Teadlased spekuleerivad, et magusa retseptorid (kaks valgulist retseptorit keelel), mis arenesid inimesel suhkruvaesel eluetapil, pole kuidagi kooskõlas meie tänapäevaste tarbimisharjumustega. Poes müügil olevates toitudes on kõikides sees rafineeritud valge suhkur, kuna see parandab toidu maitset ning toob välja teiste maitseainete tugevuse. Seega igapäevane ebanormaalselt kõrge suhkruretseptorite stimuleerimine tekitab meie ajus ka üleliigselt palju premeerimissignaale, mis takistavad keha „normaalseid“ isude kontrollimise mehhanisme. Ülestimuleerimine viib sõltuvuse tekkeni ning tekib pidev vajadus suhkru ja suhkrurikaste toitude järele.
Rämpstoit hoiab Sind lõksus?
Asendades töödeldud toidud kodus valmistatud puhastest toorainetest toitudega, on võimalik välja murda rämpstoidu nõiaringist. Esialgu on see kindlasti raske, kuid see on ainus viis, kuidas tagada oma organismile optimaalne toitainete tasakaal ja taastada organismi võime öelda „ei“ liigsetele kaloritele. Korraliku toidu tarbimine vähendab automaatselt vajadust tarbida nn kiireid süsivesikuid ja toite, milles on palju töödeldud fruktoosi, suhkrut, lisa- ja värvaineid ning teisi vastikuid kemikaale. Ühel hetkel hakkab Sinu keha eelistama enam häis rasvu sisaldavaid toite ning vähem suhkrurikast, ära unusta, et meie organism on väga tark! Tuleb osata seda lihtsalt kuulata!
Toidukordade planeerimine on kõige olulisem!
Töödeldud toitudest loobumine eeldab, et Sa hakkad oma toidukordi etteplaneerima. Siinkohal ei saa vabanduseks tuua ajapuudust! Tegelikkuses on asi tahtmises, algselt tehakse seda tahtejõu baasil, kuid mingil hetkel saab see harjumuseks ning enam ei tundu toidukordade planeerimine ajakulukas või tüütu.
Viimasel ajal koguvad väga palju populaarsust personaaltreenerite või toitumisnõsutajate koostatud personaalsed toitumiskavad. Kavade põhimõte on lihtne, söö kindlal kellaajal puhstest toorainetest isevalmistatud toitu! Ei tundu ju raketiteadus, või mis?
Pole vist kuulnud kelleltki, et need toitumiskavad ei toimiks. Nende võtmeelemendiks on toidukordade planeerimine. Kui Sa planeerid oma toitumist, siis ei jää Sul aega ega tahtmist haarata mõni kiire, töödeldud vahepala. Õnneks on Eestimaale jõudmas kevad, seega läheb ka toitumine tervislikumaks ning vitamiinirikkamaks!
Toitumisplaani järgimiseks ei ole vajalik kulutada suuri summasid. Internetis on kõik vajalik info toitainete ja tervislike retseptide kohta olemas, tuleb ainult natuke aega varuda ning oma personaalne toitumiskava kokku panna. Ära ei tohi sealjuures unustada, et meie keha vajab tasakaalu – rasvade, valkude ja süsivesikute osakaal peab olema tasakaalus kogu päeva, nädala ja kuu vältel. Lisaboonuseks on ise toitumisplaani koostamisel teadmised toitainetest, nende sisaldusest erinevates toitudes ning üleüldiselt kogu meie organismi toimemehhanismidest toidu tarbimisel, mis võimaldavad meil kiire elutempo juures teha õigeid valikuid pikemalt mõtlemata!
Sa pead olema sisse logitud kommentaari postitamiseks.