Allikas: Med-Health.net
Toit, mida diabeetik vajab, pole mingi eriline toit. See koosneb tavalistest põhitoiduainetest ning on lihtsalt väiksema rasva- ja suhkrusisaldusega. Küll aga tuleb diabeetikul toidu kogusele ja kvaliteedile tavalisest enam tähelepanu pöörata. Toidu valiku üle tasub järele mõelda.
KASU TOOB RASVA VÄHENDAMINE
Kõik rasvad sisaldavad palju energiat ja põhjustavad rohkel tarvitamisel tüsenemist. Rasvarikas toit pole kellelegi kasulik. Tahked loomsed rasvad on või, piimarasv ja searasv. Taimsed rasvad on pehmed taimemargariinid, minariinid ja taimeõlid. Kui väldite tahkeid loomseid rasvu ja kasutate nende asemel taimseid, alandate vere kolesteroolisisaldust, väldite veresoonte jäigenemist ning vähendate riski haigestuda südame- ja veresoonkonnahaigustesse. Diabeetikutel on see risk mitu korda suurem kui teistel.
LIHA JA VORSTI NAPILT
Ühe toidukorra ajal on soovitav süüa liha, kana, kala või vorsti üksnes mõõdukalt või isegi napilt. Toitu võib valmistada ka päris ilma rasvata, kui te seda keedate või ahjus hautate. Liha asemel tuleks eelistada kala, sest kalarasvad on lähedasemad taimerasvadele.
Soovitatavad toiduliigid ongi hautised, vormiroad ja supid, kuhu ei panda palju liha või kala, küll aga võib sinna lisada juurvilja ja kartuleid, riisi ja makarone. Ka taimetoit sobib diabeetikutele.
Juustu, vorsti, lihalõigete kasutamine võileiva peal pole samuti ilmtingimata tarvilik. Väga hästi sobib leiva peale ka 40% rasva sisaldav rasvaine (võisegu või karbimargariin), mille koostisse kuuluvad põhiliselt taimsed rasvad.
KIUDAINED ALANDAVAD VERESUHKRUT
Kiudained on soolestikus mitteseeduvad ained, mis aeglustavad toidu üleminekut veresuhkruks pärast sööki. Seega vähendavad kiudained söögijärgset veresuhkru tõusu. Kiudaineid on kaunviljades, marjades, puuviljades ja täisteraviljades.
PÕHITOIT — TERAVILI JA KARTUL
Leiba võib diabeetik süüa kas või iga toidukorra ajal. Eelistatav on täisteraleib, milles on ka kliisid ja terveid teri. Nii hommikuks, lõunaks kui õhtuks sobib hästi puder. Päeva peamise toidukorra ajal võib mõõdukalt süüa ka kartulit, riisi või makarone.
KIUDAINETE ALLIKAD — JUURVILI, PUUVILI JA MARJAD
Juurvilja tuleb süüa sageli ja suurtes kogustes. Neid võib näiteks kasutada ka põhitoidu kõrvale toorena, riivituna, salatina, keedetult või hapendatult. Köögiviljadest tasub eelistada odavamaid, nagu porgand, kaalikas, peet ja kapsas. Viiludeks lõigatuna või riivituna sobivad aedviljad ka leiva katteks.
Marju ja puuvilju võib süüa isegi paar-kolm korda päevas, sealhulgas ooteks või magustoiduna. Muidugi oleneb see aastaajast, s. t. puuviljade ja marjade hinnast ja kättesaadavusest. Aga kord või kaks päevas mingi aed- või puuvili ära süüa on diabeetikutele väga kasulik ka südatalvel.
JOOGIKS PIIM VÕI KEFIIR
Piima või kefiiri võib kasutada iga toidu juurde, eriti pudru kõrvale. Aga et piima ja kefiiriga kaasneb mõnel määral piimarasva, on selle toidukorra ajal mõtet leivapealset rasva kasutada eriti tagasihoidlikult ning hoiduda rasva kasutamisest ka toidu valmistamisel. Piima, kefiiri või jogurtit on hea tarvitada 2—4 klaasi päevas.
NÄIDISTALDRIK AITAB KOOSTADA TOIDUKORDA
Kui täidad oma taldriku pildil toodud näidist silmas pidades, söödki meie soovituste kohaselt. Alusta taldriku täitmist juurviljadega, olgu need siis riivitud kujul või salatina. Ja võta neid kohe suur kuhi, kogunisti pool taldrikutäit. Seejärel lisa neljandiku osa võrra kartuleid, riisi või makarone ning üksnes viimane neljandik jäägu liha, kala või vorsti jaoks. Toidujoogiks võid valida madala rasvasisaldusega piima või kefiiri. Või siis vett (mineraalvett). Lisaks võid võtta tüki või paar leiba. Magustoiduks sobib portsjon puuvilju või marju.
Näidistaldrikul esitatud toidukogus sobib inimesele, kes teeb kerget tööd. Raske töö puhul (samuti noortel inimestel) võib energiavajadus olla palju suurem ja siis tuleb süüa rohkem. Füüsiline aktiivsus lisab loomulikult energiatarvidust.
INSULIINSÕLTUVA DIABEETIKU TOIDUKORRAD
Kuna süstitud insuliin toimib pikka aega, tuleb söömisega ära hoida veresuhkru liigne langus. Järelikult on vajalikud suhteliselt korrapärased ja tihedad söögikorrad. Vajalike toidukordade arv, ooted kaasa arvatud, on 5—7 korda päevas. Söögikordade vahe ei või venida liiga pikaks, enamikule insuliinsõltuvaist diabeetikuist on sobivaks ajavaheks osutunud 2 1/2-3 tundi.
TABLETT- JA DIEETRAVI VAJAVATE DIABEETIKUTE TOIDUKORRAD
Kui ollakse tablett- või dieetravil, pole vajalik niisama tihe söömine kui insuliinsõltuval diabeetikul—madala veresuhkru ohtu enamasti pole. Neil juhtudel piisab 4—5 söögikorrast päevas ja toidukordade vahe võib olla pikem.
MAGUSTAMINE
Diabeetik ei pea magusast loobuma. Nüüdsete euroopalike toitumissoovituste järgi võib diabeetiku toit olla vähemagus, järelikult pole suhkur täiesti keelatud. Väikesed suhkruannused magustoidus või küpsetistes (kõige rohkem 20—30 g päevas) ei tee liiga, kui toiduvalik ülejäänud osas kvaliteedilt ja hulgalt on korras. Kui süüakse vähemagusat toitu, tuleb muud toitu vastavalt vähendada. Aga näiteks väike magus koogike õhtupooliku vahepalana mahub soovituste piiridesse.
Tavalise suhkru kõrval on olemas muidki magusaineid. Mõned suhkruasendajad muutuvad siiski veresuhkruks, peaaegu niisama nagu tavaline suhkur, nii et nendegi kasutamisel tuleb olla mõõdukas. Diabeetik peab ise teadma, millised magusained tõstavad veresuhkrut ja millised mitte.
Veresuhkruks muutuvatest magusainetest on tavalise suhkru kõrval levinumad fruktoos ehk puuviljasuhkur, sorbitool, ksülitool, maltitool ja mannitool. Neid võib kasutada nn. diabeetiliste toodete, näiteks küpsetiste ja maiustuste magustamiseks, aga nad tõstavad siiski veresuhkrut. Kuigi nende abil valmistatud toite võidakse nimetada suhkruvabadeks toodeteks, on seesuguseid toite süües põhjust jätta muid aineid vastavalt vähemaks.
Et ksülitoolil on hambakaariest vältiv toime, soovitatakse tihti valida ksülitooli sisaldavaid maiustusi. Ksülitooliga närimiskumm tõstab veresuhkrut nii vähe, et praktiliselt võib ka diabeetik seda endale vabalt lubada.
Magusained, mis veresuhkrut ei mõjuta, on aspartaam, asesulfaam, tsüklamaat ja sahhariin (näiteks Hermesetas, Natrena, Canderel). Neid soovitatakse kohvi, tee ja janujookide magustamiseks. Kerged, nn. Light-tüüpi karastusjoogid on samuti magustatud nende kunstlike magustusainetega ega mõjuta veresuhkrut.
Allikas: Liisa Heinonen
Sa pead olema sisse logitud kommentaari postitamiseks.