Toiduainete pakenditel näib olevat kirjas kõik vajalik, mida teadlik tarbija vajab. Sellest tulenevalt peaks kalorite lugemine olema lihtne, kui asja teeb keeruliseks fakt, et toiduainete pakenditel olevad sildid näitavad ainult pool tõest.
Kalor on mõõtühik, millega mõõdetakse kasutatava energia hulka. Toiduainete etiketid näitavad kui palju kaloreid antud toiduaine sisaldab, aga mida nad ei ütle on see, kui palju kaloreid sealt tegelikult saab. Toiduainest saadavate kalorite hulk oleneb sellest, kui palju antud toodet on enne tarbimist töödeldud, kas siis tootmise käigus või koduses keskkonnas.
Toidu töötlemine hõlmab endas küpsetamist, purustamist, segamist ja muud töötlemist. Toidu töötlemisest tulenev efekt organismile võib olla suur. Kui tarbida toorest toitu, siis kipub kaal alanema. Kui tarbida sama toitu töödeldult, siis tõenäosusega kaal tõuseb. Seega sama hulk kaloreid, kuid erinev tulemus. Näiteks võib tuua aedviljad, poest ostes on enamasti tegu värskete või külmutatud toodetega. Külmutatud toote etiketil on kirjas saadavate kalorite hulk, kuid see tähendab, et toode sisaldab just sellisel kujul, nagu ta pakendisse on pandud täpselt nii palju kaloreid. Kuid kodustes tingimustes aedviljade töötlemine- praadimine, supiks tegemine, woktoidu valmistamine jm, lisab antud tootele kaloreid juurde, sõltuvalt siis töötlemise viisist. Seega on tootest saadavate kalorite lugemine pakendis etiketi põhjal raskendatud.
Loomadel läbi viidud katsetulemused näitavad, et töötlemine mõjutab saadavate kalorite hulka, hoolimata sellest, kas saadavad energiaallikad on süsivesikud, valgud või lipiidid (rasvad ja õlid). Igal juhul, enam töödeldud toit annab sööjale enam energiat.
Kui soovime alandada kaalu, peaksime esmalt ületama oma instinktiivsed soovid tarbida pehmeid töödeldud toiduaineid. Peaksime kõrvale heitma pehme valge saia ning asendama selle täistera leivaga, töödeldud pehme juustu naturaalse juustuga, küpsetatud aedviljad asendama tooreste köögiviljadega jm.
Toore toidu tarbimine võimaldab alandada kaalu tänu väiksemalt kalorite hulgale, mida meie keha suudab tooreste toiduainete seedimisel omastada. Toore toidu seedimine vajab suuremal määral energiat, seega kulutatakse juba seedimise käigus osa toidus sisalduvatest kaloritest.
Seega eelistama ei peaks suussulavaid, pehmeid väga töödeldud toiduaineid, vaid vähese töötlusega, naturaalseid ja tooreid toiduaineid. Meie organism muutub pehmete toitude seedimisel laisaks, kulutades minimaalselt kaloreid ning seega on toidust saadav kalorite hulk suurem. Toore toidu seedimine on organismi jaoks raskem, mistõttu kulutatakse enam energiat toidu lõhustamiseks ning saadavate kalorite hulk seega väheneb.
Kalorite lugemine puhtalt toiduaine etiketi järgi ei ole seega otstarbekas ning võib anda valesid tulemusi. Üheks kalorite lugemise lihtsustamise viisiks võib olla „valgusfoori“ süsteemi kasutamine toiduainete etikettidel, mis annaks tarbijale infot väga töödeldud (punane täpp), kergelt (roheline täpp) või keskmiselt töödeldud (kollane täpp) toiduainete kohta.
Algallikas: http://blogs.discovermagazine.com/…/…/calorie-counts-wrong/…
Sa pead olema sisse logitud kommentaari postitamiseks.