Mis on rauapuudus?
Rauavaegusaneemia on üks aneemia vormidest, mille põhjuseks on raua vähesus veres, mistõttu organism ei saa piisavalt palju hemoglobiini toota (raud on hemoglobiini oluline koostisosa). See on kõige sagedasem aneemia liik, esinedes ligikaudu 20% naistest, 50% rasedatest ja 3% meestest.
Millised on rauapuuduse sümptomid?
- kahvatus
- väsimus
- ärrituvus
- õhupuudus (organism ei saa vähese hemoglobiinisisalduse tõttu piisavalt hapnikku)
- madal vererõhk
- valulik keel
- lõhed suunurkades
- söögiisu vähenemine või puudumine
- peavalu otsmiku piirkonnas
- haprad murduvad küüned
- isu ebatavaliste ainete järgi (kriit, tsement, jää, ajaleht, tikud).
Kuidas rauapuudust leevendada?
Rauapuuduse ravina korrigeeritakse toitumist, tõstes selles lihatoitude, munade ja maksa osatähtsust.
Lisaks määrab arst suukaudsed preparaadid, mida tuleb võtta tavaliselt kuni 2 kuud.
Millistes toiduainetes on kõige rohkem rauda?
Rauapuuduse korral on soovitav ühes rauda sisaldavate toidulisanditega tarbida rauarikkaid toitaineid. Raua imendumine organismis sõltub mitmetest teguritest, millest tähtsaim on raua päritolu. Laias laastus võib raua päritolu järgi jagada kaheks: loomsetest ning taimsetest allikatest pärinevaks. Organism omandab paremini loomsetest allikatest pärinevat rauda. Seetõttu öeldaksegi, et taimetoitlastel on suurem risk rauapuuduse tekkeks, kuna organism ei suuda nii hästi omandada taimsetest allikatest pärinevat rauda.
Rauarikkad loomsed allikad:
Väga head: merekarbid, munad, kana maks, austrid, rannakarbid, veise maks, sea maks.
Head: veiseliha, krevetid, sardiinid, kalkuniliha.
Rauarikkad taimsed allikad:
Väga head: Rikastatud hommikusöögihelbed, keedetud oad ja läätsed, kõrvitsaseemned.
Head: konserveeritud oad, koorega keedetud kartul, konserveeritud asparaagus.
NB: Beebiootel emad peaksid piirama maksa söömist, sest seal on väga kõrge A-vitamiini sisaldus. Suurtes kogustes A-vitamiin ei ole sündimata beebile hea.
Taimset päritolu raua imendumise hulka saab aga kerge vaevaga tõsta, kombineerides ühe toidukorra raames nii taimseid kui loomseid rauarikkaid toitaineid. Kui mõned toiduained aitavad suurendada raua imendumist organismis, siis mõned hoopis takistavad seda. Kui Sul on rauapuudus, siis väldi selliste toiduainete hulka oma menüüs.
Raua imendumist soodustavad:
- Kanaliha / kala / liha;
- Puuviljad: apelsin, apelsinimahl, maasikad, greip jne.;
- Juurviljad: brokkoli, rooskapsas, tomatid, tomatimahl, kartul, roheline ja punane paprika;
- Valge vein.
Raua imendumist takistavad:
- Punane vein, kohvi ja tee;
- Juurviljad: spinat, rabarber, peedilehed;
- Täisterad ja kliid;
- Soja sisaldavad tooted.
Allikas: Tallegg
Sa pead olema sisse logitud kommentaari postitamiseks.