Allikas: Loodus BioSPA
Paastumine tähendab pikka, tavaliselt päevi või isegi nädalaid söömata olemist. Arvatakse, et paastumise ajal põletatakse ära need ained, mida organism ei ole olnud võimeline täielikult omastama ja mis rakkudesse ladestunult takistavad ainevahetuse normaalset kulgu. Tuntud on täispaast, vedelikupaast (juuakse vett, mahla, biojogurtit), monopaast (süüakse üht toiduainet pikema aja jooksul, nt värsket puu- ja köögivilja) või teatud toidu (liha) söömist keelav paast. Paast võib kesta ööpäeva (24 tundi), 3–8 päeva, 14–15 päeva kuni 25 päeva. Paastu pikkus määratakse kuuri käigus. Paastukuuri soovitatakse korrata 2–3 korda aastas või teha igal nädalal 24-tunnine paastumine. Esimest paastu võiks alustada kergemalt, näiteks regulaarsete koormusvabade päevadena, mis võetakse ette 3–4 korral 8–10 kuni 10–12 päeva järel. Koormusvabadel päevadel tuleb süüa 400–800 g puuvilju ja juua 2–4 tassi taimeteed. Võib juua ka juurviljapuljongit. Puuviljad tuleks jagada päeva peale ja süüa iga 1–2 tunni tagant. Oluline on hoolikas mälumine, mis aktiveerib suu limaskesta ja muid kudesid, eemaldab suuõõnest ebameeldiva lõhna ja elavdab soolestiku peristaltikat (soolesisaldist edasilükkav soole liikumine).
Lühikeste, 3–8 päeva vältavate paastukuuride vaheaeg peab olema 8–20 päeva. Kui aga on olnud täielik, 14–20 või 25 päeva kestev kuur, ei tohi alustada uut enne 4–8 nädalat. Vahepeal soovitatakse süüa kerget taimset toitu ja mitte ülearu palju korraga. Liha ei ole lubatud ning piimasaadusi võib tarbida ainult väikeses koguses.
Paastule eelneval päeval soovitatakse higistada, teha kehalist tööd ja käia saunas. Sellega ergutatakse ainevahetust. Sool tuleks tühjendada, kasutades mõnd kõhukinnisusevastast preparaati. Süüa võib kerget taimetoitu.
Paastupäevadel juuakse mahla ja suhkruta taimeteed või sidrunivett. Hapu jook pärsib söögiisu. Õhtuks soovitatakse juua klaas keedetud veega lahjendatud tomatimahla (vahekorras 1:1).
Oluline on paast õigesti lõpetada: esimesel paastujärgsel päeval ei tohi süüa loomseid valke ega rasvu, esimeseks söögikorraks sobib aedvili või juurviljasupp, samuti kaerahelbe- või neljaviljapuder. Teisel päeval võib võtta menüüsse piimatoite (piimavalk) ning kolmandast päevast võib süüa tavalist toitu. Kui aga paastukuur on kestnud 10–25 päeva, peab taastumisperiood olema 10 päeva. Sel ajal tuleb väga täpselt täita ettekirjutisi. 1–3 päevast paastumist võib ka iseseisvalt teha, kõik pikemad paastud toimugu aga asjatundja juhendamisel. Meditsiinis on täispaastust loobutud.
Allikas: kliinik.ee
Sa pead olema sisse logitud kommentaari postitamiseks.