
Eesti kliima tõttu on aed-, puu- ja juurviljade tarbimine hooajaline ning hooajavälisel ajal on valik väiksem ning importkauba osakaal suurem. „Söö hooajaliselt kalender“ võimaldab iga kuu selekteerida just sellel ajahetkel kõige vitamiinirikkamad ja maitsvamad aed- ja puuviljad.
Näiteks jaanuaris soovitatakse selle kalendri põhjal oma toidulaual eelistada porgandeid, lehtkapsast, lillkapsast, porrulauku ja brüsseli kapsast. Kõiki neid tooteid on võimalik kaubandusest leida.
Kalender ei ole küll kahjuks Eesti kontekstis koostatud, kuid näiteks praegusel ajal on kodumaised porgandid väga vitamiinirikkad ning head.
Talvekuudel saab edukalt aknalaual nii mõndagi rohelist köögivilja kasvatada. Näiteks saab lisaks sibulale ajatada ka juurvilju. Omakasvatatud maitseroheline on vitamiinirikas, alati värske ja käepärast.
Aknalaua-aiandusega võib alustada juba talve algul. Tooge keldrist välja juurikad ja hankige ajatussibulat. Mõistagi sobivad ka turult või poest ostetud juurikad. Vahel ei jõua neid kohe toiduks ära kasutada ja kipuvad kuivama. Targem on nad sel juhul mulda pista ja saada juurikatelt hoopis noori maitsvaid lehti. Ka säilitussibula hulgast saab ära kasutada need, millel on rohelised ninad juba väljas.
Aknalaual on võimalik ajatada lisaks kõikvõimalikele ürtidele (till, rosmariin, oregano, tüümian jpt) ka juursellerit, juurpeeti ja söögipeeti. Kõige kiiremini hakkab lehti tulema sellistelt juurviljadelt, mille südamikus on lehti juba märgata. Noored rohelised lehed sobivad hästi salatisse või toitude maitsestamiseks.
Esimesi lehti, mis on söömiseks piisavalt suured, hakkab saama juba kuu aja pärast ning kui lehtedest on isu täis söödud, siis sööge ära ka juurikas- nii ei lähe midagi kaotsi.
Allikad:
https://maaleht.delfi.ee/koik/varske-roheline-aknalaualt?id=70494289
http://eatseasonably.co.uk/what-to-eat-now/calendar/
Sa pead olema sisse logitud kommentaari postitamiseks.