Harvardi uus uuring kajastab, et regulaare sepiku, kaerahelveste või mõne muu täisteratoote söömine võib pikendada Sinu eluiga.
Harvardi ülikooli teadlased on veendunud, et täisteratoodete tarbimine vähendab varajaste surmade riski. Südamehaigustesse haigestumise risk ja täisteratoodete tarbimine on omavahel veel suuremas seoses. Teadlaste sõnul langetab igapäevane täisteratoodete tarbimine varajast suremuseriski ligi 5% ja südamehaigustest põhjustatud suremuseriski 9%.
Miks on täisteratooted meile kasulikud?
Täisteraviljatooted sisaldavad rohkesti süsivesikuid ning muid tervisele kasulikke ühendeid. Eriti kasulikuks ja tervislikuks muutuvad täisteraviljatooted tänu nende sisalduvatele kiudainetele.
Lisaks kiudainetele sisaldavad täisteraviljatooted ka B- ja E-vitamiine, mineraalaineid (kaasa arvatud tsink ja seleen), antioksüdante, taimset päritolu östrogeene ning muid tervisele kasulikke ühendeid.
Erinevad teaduslikud uuringuid on näidanud, et rohkesti täisteraviljatooteid ja kiudaineid sisaldav toit vähendab südamehaiguste esinemissagedust, kolesteroolitaset veres ning teist tüüpi diabeedi esinemissagedust. Rohkesti kiudaineid sisaldav toit avaldab kasulikku mõju seedeelundkonna tegevusele ning tasakaalustab vere suhkru- ja insuliinisisaldust. Kuna täisteraviljatoodetel on madal rasvasisaldus ning ei sisalda tarbetut energiat, siis kujutavad need endast ideaalset vahendit kehakaalu kontrollimiseks. Samas täidavad täisteraviljatooted hästi kõhtu ning aitavad pikka aega näljatunde tekkimist vältida.
Täisteraviljatoodete ning kiudainete tarbimist soovitatakse kogu maailmas – nende kasulik mõju tervisele on teaduslikult tõestatud. Lisaks sisaldavad täisteraviljatooted rohkesti erinevaid toitaineid. Toitumisspetsialistid soovitavad suurendada tarbitavate täisteraviljatoodete hulka. Lisaks soovitatakse tarbida täisteratooteid igal söögikorral.
Sa pead olema sisse logitud kommentaari postitamiseks.