Kroom (Cr)
Mis on kroom?
Kroomi leidub põrnas, neerudes, südames, pankreases, kopsudes ja ajus. Kroom on asendamatu mineraalaine (keha ei suuda seda ise toota), mille kõige olulisem roll on seotud veresuhkru taseme regulatsiooniga, sest ta tõstab insuliini efektiivsust ja aitab hoida veresuhkru taset stabiilsena. Vanuse kasvades väheneb kroomi sisaldus erinevates kudedes järsult. Magusat süües saame ajutist leevendust, sest kiire suhkur annab energiat, kuid selle toime kaob kiiresti. Pikas perspektiivis võib selline magusanälg mõjuda halvasti meie kehakaalule. Kroom stimuleerib metabolismi soodustavaid ensüüme ning rasvhapete sünteesi. Ka aitab kroom koos rauaga ka valke transportida.
Millistes toiduainetes kroomi leidub?
- Pagaripärm
- Liha
- Kartul, kartulikoored
- Juust
- Melass
- Vürtsid (must pipar, tüümian)
- Täisteraleib, -helbed ja -pudrud
- Pähklid
- Seened
- Spargel
- Kraanivesi
Kroomi biofunktsioonid
Kroom tagab glükoosi liikumise rakkudesse, stabiliseerib veresuhkru taseme ning takistab kaltsiumi väljumist kehast. Kroom on vajalik kolesterooli ja triglütseriidide taseme vähendamiseks, rasvade ainevahetuseks ning aminohapete transportimiseks.
Kaltsiumkarbonaat ja teised hapet neutraliseerivad ained takistavad kroomi imendumist. Kroomi manustamine koos C-vitamiiniga suurendab kroomi imendumist. Kroom on väikese imendumisvõimega. Keha säilitab päevas kõigest 3% sisse söödud kroomist. Kroom väljub kehast peamiselt urineerimisel.
Kroomi defitsiidist tulenevad probleemid ja riskirühmad:
- Kolesterooli taseme tõus
- Veresuhkru taseme tõus
- Südamehaigused
- Diabeet
Kroomidefitsiiti esineb siiski harva, kuna keha vajab seda vaid väga väikeses koguses.
Riskirühmad kroomi defitsiidi tekkeks:
- Rasedad
- Vanurid
- Rohkelt suhkrut tarbivad inimesed
- Diabeetikud
- Füüsiliselt aktiivsed inimesed
Kroomi toksilisus
Maksimaalne piir kroomi tarbimisel peaks olema üks milligramm 100g kehakaalu kohta. Samas kui keegi peaks ka sellisest hulgast rohkem kroomi sööma, ei tohiks juhtuda midagi hullu, kuna kroom on ohutuim mineraal. Kroomi liigtarbimisel on täheldatud seedeprobleeme ja hüpoglükeemiat. Liiga suur kogus kroomi võib kahjustada maksa, neere, närve ning põhjustada südame arütmiat.
Kroomi preparaatide tarvitamine
Kuna organism vajab kroomi väga väikeses koguses, saab seda toidust tavaliselt piisavalt. Kroomi lisaks võtmine võib aidata glükoosi tolerantsushäire puhul, mõningatel juhtudel ka ülekaalulistel ja kroomi defitsiidiga diabeedikutel.
Diabeetikutel on iseseisvalt lisakroomi tarvitamine ohtlik. Samuti ei soovitata kroomiga toidulisandeid lastele.
Kroomi sisaldus toiduainetes
Kroomi sisaldus organismis sõltub geograafilisest askukohast ja toitumisest. Ameeriklastel on kehas talletunud keskmiselt 6 mg kroomi. Aasias on see number 5 korda kõrgem ja Lähis- Idas 4 korda, Aafrikas 2 korda. Kõrgem kroomi tase tuleb paremast pinnasest ja vähem rafineeritud toidu söömisest. Madalat kroomi tastet seostatakse ka diabeedi ja arteroskleroosi suurema esinemisega.