Tsink (Zn)
Mis on tsink?
Tsink on mineraalaine, mis võtab osa paljudest bioloogilistes protsessides ning tagab üle 300 erineva ensüümi funktsionaalsuse. Terves kehas on umbes 2 g tsinki. Lihastes on sellest umbes 60% ja luudes 30%. Vereplasmas leiduv tsink moodustab kogu tsingi hulgast umbes 0,1%.
Millistes toiduainetes tsinki leidub?
- Punane liha
- Mereannid
- Täisteratooted
- Läätsed
- Pähklid
Tsingi Biofunktsioonid
Tsink osaleb mikroelementide, süsivesikute, lipiidide, valkude, aminohapete tootmises ja lagundamises, geeniekspressioonis ning raku membraani ja teiste komponentide stabiliseerimises. Tsink tagab ka stabiilse A-vitamiini ja kolesterooli taseme, reguleerib vererõhku ning kiirendab haava paranemist nahal ja limaskestadel.
Tsink kaitseb eesnäärme infektsioonide eest, stabiliseerib seerumi testosterooni kontsentratsiooni ning tagab sperma kvaliteedi.
Lapsepõlves ja raseduse ajal vajab keha tsinki normaalse kasvamise ja arenemise tagamiseks.
Samuti osaleb tsink vabade radikaalide eemaldamises. Koostöös superoksiid dismutaasiga takistab disulfiidsildade teket ning asendab raua ja vase ioone, mis tekitavad vabu radikaale.
Tsingi imendumine, säilitamine ja väljutamine
Tsingi imendumine toimub kaksteistsõrmiksooles. Spetsiaalne tsingi säilitussüsteem kehal puudub, seega on normaalse taseme hoidmiseks vajalik tagada piisav tsingi saamine igapäevase toiduga.
Liigne raua tarbimine takistab tsingi imendumist, liigne tsingi tarbimine takistab vase ja raua imendumist.
Tsink väljutatakse neerude ja soolte kaudu. Tsingi kadu uriiniga suureneb alkoholi tarbimisel.
Tsingi defitsiidist tulenevad probleemid
- Kasvu peetus
- Hiline luude ja suguorganite areng
- Juuste väljalangemine
- Vastuvõtlikkus infektsioonidele
- Immuunsüsteemi häired
- Lõhna ja maitse tajumise nõrgenemine
- Isutus
- Muutused käitumises
Tsingi puudus võib häirida elektrolüütide ja vee imendumist ning põhjustada haigusi, mis on seotud soolte ja seedimisega. Soolestik on ka esimesi organeid, mida tsingi puudus mõjutab.
Riskirühmad tsingi defitsiidi tekkeks
- Imikud, lapsed ja noored
- Rasedad
- Anorektikud
- Alkohooliga liialdavad inimesed
- Pideva ja/ või pikaaegse kõhulahtisusega inimesed
Tsingi toksilisus
Tsingi mürgistusi esineb vähe. On täheldatud, et 4-8 g tsinki võib põhjustada mürgistuse. Iseloomulikeks sümptomiteks on iiveldus ja oksendamine, kõhulahtisus, peavalu, palavik, nõrgenenud immuunsüsteem. Pikaaegne liigne tsingi manustamine mõjutab eelkõige teiste mineraalainete imendumist, nagu vask ja raud.
Tsingi preparaatide tarvitamine
Tsingi preparaate kasutatakse mõningate hingamisteede infektsioonide ja malaaria ravis. Seda kasutatakse ka haavakreemides, akne ja psoriaasi korral. Sobib päiksepõletuste, villide ja muude nahainfektsioonide raviks. Tsink vähendab juuste väljalangemist ja enneaegset hallinemist ning omab kõõmavastast toimet. Tsinki lisatakse hambapastale ja suuveele, et ennetada hambakattu ja igemepõletikku.
Tsinki leidub suures koguses silma võrkkestas. Uuringud on näidanud, et kui võtta tsinki koos antioksüdantidega nagu vitamiin C, A ja E, võib see vähendada kollatähni degenereerumist ja aeglustada nägemise kaotust vanemas eas.