B-vitamiin

On teada, et mõningate haiguste tekkes on oluline osa vitamiinide puudusel toidus. Selleks, et puudust vältida, on läbi aegade tarvitatud toiduaineid, milles arvatakse olevat aineid, mis takistaksid haiguste teket. Toiduainetest, mis arvati sisaldavat B-vitamiini isoleeriti erinevate ainete molekulid ning teostati põhjalikud biokeemilised ja füsioloogilised uuringud selgitamaks välja iga individuaalse molekuli omadused.

B-vitamiinide gruppi kuulub palju erinevaid vitamiine ehk molekule, milledel on väga erinevad nimetused. Nomenklatuurist arusaamiseks tuleb teha tagasivaade ajalikku. Nimelt teati 1915. aastal, et noored rotid vajavad kasvufaktoreid, milledest üks pidi olema rasvlahustuv ja teine vesilahustuv ning vastavalt hakati neid nimetama faktor A-ks ja faktor B-ks. Hilisemad uuringud näitasid, et faktor B koosneb vähemalt kahest erinevast komponendist, milledest üks on termolabiilne ja teine stabiilne ning vastavalt hakati neid nimetama vitamiin B1-ks ja vitamiin B2-ks. Järgnevatel aastatel avastati üha uusi niinimetatud kasvufaktoreid, mistõttu koosnebki B-vitamiinide grupp paljudest erinevatest vesilahustuvatest vitamiinidest.

B-vitamiinid

  • B1-vitamiin ehk tiamiin
  • B2-vitamiin ehk riboflaviin
  • B3-vitamiin ehk niatsiin
  • B4-vitamiin ehk koliin
  • B5-vitamiin ehk pantoteenhape
  • B6-vitamiin ehk püridoksiin
  • B7-vitamiin ehk biotiin
  • B9-vitamiin ehk foolhape
  • B12-vitamiin ehk hüdroksükobalamiin