B2-vitamiin / riboflaviin

Vitamiin B2 ehk riboflaviin on veeslahustuv vitamiin. Kuna antud vitamiini leidub ka piimas, siis kasutatakse vahel ka terminit laktoflaviin. Bioaktiivseimad vormid on flaviinadeniindinukleotiid (FAD) ja flaviinmononukleotiid (FMN) ning koensüümsete vormide fosforüülumist soodustavad kilpnäärme hormoonid. Tegemist on termostabiilse ja vees halvasti lahustuva vitamiiniga, mis lisaks laguneb ka aluselistes tingimustes.

Millistes toiduainetes vitamiini leidub?

  • piim
  • jogurt
  • maks
  • lõhe
  • muna
  • herned
  • spinat

Vitamiini biofunktsioonid

Vitamiini roll realiseerub läbi koensüümsete vormide, mida omakorda vajavad redoksprotsesside ensüümid – süsivesikute, aminohapete ja lipiidide katabolism ehk lammutamine, hingamisahela ensüümid, rasvhapete oksüdatsioon.

Samuti on riboflaviin vajalik juuste, küünte ja naha normaalseks arenguks ning ka nägemisprotsessis.

Imendumine, säilitamine ja väljutamine

Riboflaviin imendub peensoolest aktiivtranspordiga, mida soodustavad sapphapped. Tuleb silmas pidada, et imendumist pärsivad kohv, suitsetamine, antibiootikumid ja oraalsed kontratseptiivid.

Vitamiini säilitatakse maksas ja neerudes, kuid kuna tegemist on veeslahustuva vitamiiniga, siis on tagavarad minimaalsed, mis tähendab seda, et vitamiini peab pidevalt toiduga saama või juurde manustama.

Defitsiidist tulenevad probleemid

  • Pragunenud ja katkised suunurgad ning huuled
  • Nõrkus
  • Depressioon
  • Glossiit, stomatiit
  • Fotofoobia
  • Keratiit
  • Nina ja silmade ümbruse dermatiit
  • Juuste väljalangemine
  • Urineerimisraskused
  • Katarakt
  • Kõhnumine
  • Aneemia
  • Kehatemperatuuri langus
  • Lastel kasvupeetus ja ekseem

Riskirühmad defitsiidi tekkeks

  • Rasedad III trimestris
  • Enneaegsed vastsündinud, kellel on hüperbilirubineemia, mida ravitakse fototeraapiaga
  • Teismelised, kes ei tarbi piisavalt piimatooteid
  • Üle 65. aastased inimesed
  • Kroonilised alkohoolikud ja suitsetajad
  • Suure koormusega treenivad sportlased
  • Kaalulangetamise tõttu spordiga tegelevad inimesed
  • Kestval väga suurte suhkru koguste tarbimisel
  • Hüpotüreoosi all kannatavad inimesed
  • Rohkelt päevitavad inimesed
  • Krooniliste südamehaigustega inimesed
  • Stressi all kannatavad isikud

Toksilisus

Suukaudsel manustamisel pole üledoos võimalik, kuna riboflaviini vähene lahustuvus hoiab ära liigsete koguste imendumise seedetraktist.

Toksilisi efekte pole täheldatud ka suurte annuste korral, sest neerud kõrvaldavad teda efektiivselt. Kuid tuleb silmas pidada seda, et suurte annuste kestval manustamisel tõuseb tunduvalt teiste B-grupi vitamiinide väljutamine uriiniga, mis võib viia nende defitsiidi tekkele.

Vitamiinpreparaatide tarvitamine

Lisavajadus sõltub ka kulutatud kaloritest ehk tuleb tarvitada umbes 0,14 mg riboflaviini iga kulutatud 239 kcal kohta.

Lisamanustamine on põhjendatud juhul, kui juuakse ülemäära kohvi ja teed, tarvitatakse ohtralt magusat, välditakse piimaprodukte ning suitsetatakse ülemäära palju.

Kasutatakse ravi lisakomponendina alkoholismi, pellagra, kasvupeetuse, parkinsonismi, diabeedi, katarakti, kanapimeduse, glaukoomi, artriidi, nefriidi, gripi, akne, dermatiidi, nahahaavandite, juuste väljalangemise, jalakrampide ja Alzheimeri tõve korral.

Vitamiini peaks tarvitama koos tiamiini, niatsiini, vitamiin B6-e, vitamiin C ja foolhappega.

B2-vitamiini sisaldus toiduainetes

ImikudLapsedNaised
11-2223-5050+RasedadImetavad
piim, 3,5%294 g588 g765 g824 g706 g882 g941 g
jogurt, 2,5%250 g500 g650 g700 g600 g750 g800 g
maks16 g31 g41 g44 g38 g47 g50 g
lõhe500 g1000 g1300 g1400 g1200 g1500 g1600 g
muna94 g189 g245 g264 g226 g283 g302 g
hernes278 g556 g722 g778 g667 g833 g889 g
spinat179 g357 g464 g500 g429 g536 g571 g
Mehed
11-2223-5050+
piim, 3,5%882 g882 g882 g
jogurt, 2,5%750 g750 g750 g
maks47 g47 g47 g
lõhe1500 g1500 g1500 g
muna283 g283 g283 g
hernes833 g833 g833 g
spinat536 g536 g536 g
Toiduainete kogused, mis on vaja ära süüa, et saada kätte B2-vitamiini päevane soovituslik annus.

Vaata Meravita tooteid, kus sisaldub B2-vitamiin