B5-vitamiin / pantoteenhape
Vitamiin B5 ehk pantoteenhape on veeslahustuv vitamiin, mille bioaktiivseks vormiks on D(+) vorm, millest omakorda sünteesitakse koensüüm A. Tegemist on termolabiilse vitamiiniga.
Millistes toiduainetes vitamiini leidub?
- maks
- piim
- muna
- täisteraleib
- herned
- tomat
Vitamiini biofunktsioonid
Pantoteenhappest sünteesitakse organismis koensüüm A, mis on süsivesikute, aminohapete, lipiidide ja nukleiinhapete metabolismi ensüümide töös kesksel kohal.
Vitamiin B5 osaleb ka ravimite detoksikatsioonis.
Imendumine, säilitamine ja väljutamine
Pantoteenhape imendub peensoolest ning imendumist soodustavad biotiin, foolhape ja kaltsium. Kusjuures varud organismis kestavad 2-4 nädalat. Samas tuleb ka silmas pidada seda, et imendumist häirivad liigne kohv ja alkohol.
Kuigi pantoteenhape on laialdaselt levinud nii taimses kui ka loomses toidus, siis toidu töötlemine vähendab vitamiini sisaldust 30-50%.
Defitsiidist tulenevad probleemid
- Nõrkus
- Oksendamine
- Väsimus
- Dermatiidid
- Juuste depigmenteerumine
- Jalgade põletustunne
- Pellagra-taolised sümptomid
- Võimalikud on ka sisesekretoorsete näärmete funktsiooni häirumine
Tuleb meeles pidada, et pantoteenhappe defitsiiti on väga raske kindlaks teha, sest tiamiini, riboflaviini, foolhappe ja vitamiin B6-e defitsiidi sümptomid maskeerivad pantoteenhappe omi.
Riskirühmad defitsiidi tekkeks
- Kestvalt liigse alkoholi tarbijad
- Kestvalt väga äärmuslikult toitujad
- Liigse kohvi joojad
Toksilisus
Toksilisust pole kindlaks tehtud ka suurte annuste korral ning arvatakse, et üledoosi oht puudub.
Vitamiinpreparaatide tarvitamine
Lisamanustamine on vajalik kestva liigse alkoholi tarbimise ja kohvi joomise korral ning ka juhul kui tarvitatakse ravimeid, mille detoksikatsiooniks on vajalik atsetüülimine (nt sulfoonamiidid).
Ravi lisakomponendina võib pantoteenhapet kasutada alkoholismi, depressiooni, kasvupeetuse, gastriidi, psoriaasi, akne, lihasdüstroofia, astma, tuberkuloosi, artriidi, peavalude, neerupealise alatalitluse, katarakti, hüpoglükeemia, multiipelskleroosi ja aneemia korral.
Pantoteenhapet peaks tarvitama koos tiamiini, niatsiini, vitamiin B6-e, vitamiin C, foolhappe, biotiinija kaltsiumiga.
B5-vitamiini sisaldus toiduainetes
| Imikud | Lapsed | Naised | | | | |
| | | 11-22 | 23-50 | 50+ | Rasedad | Imetavad |
maks | 46 g | 77 g | 92 g | 108 g | 108 g | 108 g | 138 g |
piim, 3,5% | 882 g | 1471 g | 1765 g | 2059 g | 2059 g | 2059 g | 2647 g |
muna | 188 g | 313 g | 375 g | 438 g | 438 g | 438 g | 563 g |
täisteraleib | 500 g | 833 g | 1000 g | 1167 g | 1167 g | 1167 g | 1500 g |
herned | 400 g | 667 g | 800 g | 933 g | 933 g | 933 g | 1200 g |
tomat | 1200 g | 2000 g | 2400 g | 2800 g | 2800 g | 2800 g | 3600 g |
| | | | | | | |
| | | Mehed | | | | |
| | | 11-22 | 23-50 | 50+ | | |
maks | | | 92 g | 108 g | 108 g | | |
piim, 3,5% | | | 1765 g | 2059 g | 2059 g | | |
muna | | | 375 g | 438 g | 438 g | | |
täisteraleib | | | 1000 g | 1167 g | 1167 g | | |
herned | | | 800 g | 933 g | 933 g | | |
tomat | | | 2400 g | 2800 g | 2800 g | | |