C-vitamiin / askorbiinhape
Vitamiin C ehk askorbiinhape on veeslahustuv vitamiin, mida nimetatakse ka antiskorbuutseks vitamiiniks.
Millistes toiduainetes vitamiini leidub?
- mustsõstar
- kibuvitsamarjad
- paprika
- lehtkapsas
- mädarõigas
Vitamiini biofunktsioonid
Askorbiinhape on vajalik naha, igemete, kapillaaride, hammaste, sidemete ja näiteks luude normaalseks talitluseks. Sidekoe normaalse arengu ja haavade paranemise tagab C-vitamiin läbi koensüümse rolli, olles näiteks proliini hüdroksülaasi ja lüsiini aminooksüdaasi koensüümiks ning viimaste tagabki kollageeni normaalse sünteesi.
Askorbiinhape on vajalik ka mitmetes hüdroksüülimisprotsessides, nagu näiteks mediaatorite nagu serotoniin, adrenaliin, noradrenaliin kuid ka karnitiini ja mitmete steroidide sünteesis.
C-vitamiin on ka oluline antioksüdant, mis takistab hemoglobiini oksüdeerumist, elimineerib E-vitamiini vabu radikaale ning takistab ühtlasi ka A-vitamiini, riboflaviini, foolhappe, tiamiini ja pantoteenhappe oksüdeerumist.
Oluline on osalemine ka ravimite biotransformatsioonis ning immuunsüsteemi tugevdamises. C-vitamiin soodustab Fe2+ imendumist ning foolhappe koensüümse vormi teket.
Imendumine, säilitamine ja väljutamine
Kuigi imendumine algab juba suus ning maos, toimub põhiline osa protsessist peensooles passiivse difusiooni kaudu. Oluline on teada, et imendumist pärsivad alkohol, suitsetamine, oksüdatiivne stress, palavik, aspiriin, paratsetamool, kortisoon, sulfoonamiidid, barbituraadid, söögisooda, antihistamiinsed preparaadid ja östrogeen.
Askorbiinhappe tase veres saabub 2-3 tundi pärast manustamist ning veres on C-vitamiin vabana ja valkseotult.
Liigne askorbiinhape väljutatakse organismist uriiniga 3-4 tunni jooksul ning seda kiirendavad sulfoonamiidid ja teised väävlit sisaldavad ravimid. Suurtes annustes tarbitud üleliigne vesi aga vähendab C-vitamiini varusid organismis.
Defitsiidist tulenevad probleemid
Esineb harva, sest ühend on laialt levinud erinevates taimsetes materjalides.
Kuid kui defitsiit tõesti tekib, siis on tunnusteks:
- Kahvatud igemed
- Valusad liigesed
- Haavade ja luumurdude aeglane paranemine
- Sinised laigud kehal
- Tõsise defitsiidi puhul skorbuut, tursed, katkised põletikulised igemed, raskesti paranevad haavad, kergesti murduvad luud, kõhulahtisus
Riskirühmad defitsiidi tekkeks
- Alkohoolikud
- Suitsetajad
- Antibiootikumide liigtarvitajad
Toksilisus
Liigsel tarbimisel tekivad seedekulgla funktsioneerimise häired nagu kõhulahtisus, oksendamine, oksalaatidest neerukivid, kuumalained, väsimus ja iiveldus. Suurte dooside pideval tarvitamisel on raske määrata glükoosi taset veres või uriinis, sest C-vitamiin ja tema metaboliidid segavad kasutatavaid glükoosi määramise meetodeid.
Vitamiinpreparaatide tarvitamine
Vajadus on suurenenud suitsetajatel, kes peaksid tarvitama C-vitamiini 1-2 korda rohkem tavalisest normist ning kõrgenenud vajadus on ka naistel menstruatsiooni korral.
Ravi lisakomponendina võib askorbiinhappe kasutamine olla efektiivne alkoholismi, artriidi, beri-beri, gripi, oksüdatiivse stressi, seljavalude, hammaste ja igemete haiguste korral kui ka näiteks ekseemi, psoriaasi, akne, lihaste düstroofia, beonhiidi, reuma, hemorroidide, ateroskleroosi, osteoporoosi ja prostatiidi korral.
Oluline askorbiinhapet kasutada koos foolhappe, püridoksiini, niatsiini, tiamiini, riboflaviini, E-vitamiini, bioflavonoidide, kaltsiumi ja magneesiumiga.
C-vitamiini sisaldus toiduainetes
| Imikud | Lapsed | Naised | | | | |
| | | 11-22 | 23-50 | 50+ | Rasedad | Imetavad |
mustsõstar | 19 g | 25 g | 30 g | 36 g | 36 g | 44 g | – |
kibuvits | 15 g | 20 g | 24 g | 28 g | 28 g | 35 g | – |
paprika | 19 g | 25 g | 30 g | 36 g | 36 g | 44 g | – |
lehtkapsas | 85 g | 110 g | 134 g | 159 g | 159 g | 195 g | – |
mädarõigas | 33 g | 43 g | 52 g | 62 g | 62 g | 76 g | – |
petersell | 26 g | 34 g | 41 g | 49 g | 49 g | 60 g | – |
| | | | | | | |
| | | Mehed | | | | |
| | | 11-22 | 23-50 | 50+ | | |
mustsõstar | | | 32 g | 44 g | 44 g | | |
kibuvits | | | 25 g | 35 g | 35 g | | |
paprika | | | 32 g | 44 g | 44 g | | |
lehtkapsas | | | 142 g | 195 g | 195 g | | |
mädarõigas | | | 55 g | 76 g | 76 g | | |
petersell | | | 44 g | 60 g | 60 g | | |