E-vitamiin
Vitamiin E puhul on tegemist rasvlahustuva vitamiiniga, mis hõlmab lähedase ehitusega ühendite gruppi. Grupi üldnimetuseks on tokoferoolid, 8 looduslikku ühendit on jagatud neljaks tokoferooliks ja neljaks tokotrienooliks.
Tokoferoolide ja tokotrienoolide erinevate vormide biotoime arvestamine on väga oluline kliinilises praktikas nende biosaadavuse, bioaktiivsuse ja toksilisuse erinevuste tõttu.
Kõige aktiivsem on RRR-alfa-tokoferool ehk d-alfa-tokoferool.
Millistes toiduainetes vitamiini leidub?
- nisuiduõli
- sojaõli
- rapsiõli
- päevalilleseemneõli
- mandel
- kreeka pähkel
- sarapuupähkel
- maapähkel
- lõhe
- muna
- porgand
Vitamiini biofunktsioonid
E-vitamiini põhirolliks on antioksüdantsus. Ta on olulisim lipofiilne naturaalne antioksüdant inimroganismis. Lipofiilsuse tõttu akumuleerub vitamiin E biomembraanides, vere lipoproteiinides ja rasvkoe rakkudes, kus reageerib hapniku reaktiivsete osakestega – realiseerub antioksüdatiivne roll.
E-vitamiini nimetatakse ka hapniku vabade radikaalide elimineerijaks. Just sel viisil pärsib ta biomembraanide fosfolipiidides ja vere lipoproteiinides polüküllastamata rasvahapete peroksüdatsiooni. Just seepärast, et ta kontrollib lipiidide peroksüdatsiooni, kaitsebki E-vitamiin biomembraanide ja teiste struktuuride ehituslik-funktsionaalset terviklikkust.
E-vitamiin kaitseb peroksüdatsiooni eest ka A-vitamiini küllastamata külgahelat, tõstes seega A-vitamiini bioaktiivsust ja soodustades tema ladestumist maksas.
Antioksüdantses kaitsereaktsioonis koopereerub E-vitamiin eeskätt askorbiinhappega.
Lisaks antioksüdantsusele, soodustab ta seleeni püsimist organismis ja heemi sünteesi. Alandab tromboksaani sünteesi ning seeläbi reguleerib trombotsüütide agregatsiooni. Veel osaleb E-vitamiin veresoonte silelihasrakkude proliferatsiooni regulaatorensüümide töös, reguleerib proteiini kinaas C aktiivsust ning mõjutab prostaglandiinide ja leukotrieenide sünteesi, vähendades nii põletikku.
Imendumine, säilitamine ja väljutamine
E-vitamiin imendub peensooles, kusjuures olulist rolli mängivad pankrease nõre ning sapp. Imendumist pärsivad raua liigsus, kloriididerikas joogivesi, lahtistitena kasutatavad mineraalõlid, oraalsed kontratseptiivid, antibiootikumid, polüküllastamata rasvhapete rohkus toidus, A-vitamiiniliigsus seedekulglas ning peensoole kahjustused.
Säilitatakse vitamiini maksas, rasvkoes ning vähemal määral südamelihases, neerupealistes, skeletilihastes ja vere lipoproteiinides. Varud on umbes 1-4 kuuks.
Organismist väljutatakse E-vitamiin glükuroonhappega seotult sapi koosseisus.
Defitsiidist tulenevad probleemid
- Erütrotsüütide membraani kahjustused (hemolüütiline aneemia)
- Hemoglobiini sünteesi vähenemine
- Spermatogeneesi häired
- Rasestumise häired
- Lihaste düstroofia
- Enneaegne vananemine
Riskirühmad defitsiidi tekkeks
- Inimesed, kellel on probleeme lipiidide seedimise ja imendumisega
- Östrogeenide ehk E-vitamiini antagonistide tarvitajad
- Parenteraalsel toitmisel olevad patsiendid
- Hemolüütilise aneemiaga patsiendid
- Peensoole kahjustusega inimesed
- Kroonilise pankreatiidiga inimesed
- Gastrektoomia korral
Toksilisus
Toksilisuse sümptomiteks on lihasnõrkus, kõhulahtisus ja peavalu.
Tugeva toksilisuse sümptomid on stomatiit, kreatinuuria, nõgeslööve, K-vitamiini metabolismi häired, vaginaalne verejooks ja nägemishäired.
On teada, et megadoosid võivad veelgi suurendada kõrget vererõhku ja kahjustada kroonilise südamelihase reuma korral südamelihast ning siit tulenevalt peab E-vitamiini kasutamine olema põhjendatud ja kontrollitud.
Vitamiinpreparaatide tarvitamine
E-vitamiini lisatarbimine on vajalik polüküllastamata rasvhapete suurte koguste kasutamisel.
Ravi lisakomponendina võib kasutada vitamiini aneemiate, ateroskleroosi, stenokardia, müokardi infarkti, veresoonte tromboosi, hemorroidide, diabeedi, insuldi, veenide varikoosi, osteoporoosi, parkinsonismi, sapikivide, katarakti, tsüstilise fibroosi, hüpertüreoidismi, prostatiidi, nefriidi, allergiate, bronhiidi, kollatõve, artriidi, lihaste düstroofia, nahahaavandite, akne, gastriidi, vähi ja menstruatsioonihäirete korral.
E-vitamiini sisaldus toiduainetes
| Imikud | Lapsed | Naised | | | | |
| | | 11-22 | 23-50 | 50+ | Rasedad | Imetavad |
nisuiduõli | 3 g | 4 g | 5 g | 7 g | 9 g | 9 g | 9 g |
päevalilleõli | 6 g | 10 g | 13 g | 17 g | 21 g | 21 g | 21 g |
päevalilleseemned | 11 g | 16 g | 21 g | 29 g | 34 g | 34 g | 34 g |
maapähklivõi | 43 g | 64 g | 85 g | 117 g | 138 g | 138 g | 138 g |
mandlid | 16 g | 24 g | 32 g | 44 g | 52 g | 52 g | 52 g |
oliiviõli | 33 g | 67 g | 92 g | 108 g | 108 g | 108 g | 108 g |
rapsiõli | 17 g | 25 g | 33 g | 46 g | 54 g | 54 g | 54 g |
või | 267 g | 400 g | 533 g | 733 g | 867 g | 867 g | 867 g |
| | | Mehed | | | | |
| | | 11-22 | 23-50 | 50+ | | |
nisuiduõli | | | 6 g | 9 g | 9 g | | |
päevalilleõli | | | 14 g | 21 g | 21 g | | |
päevalilleseemned | | | 24 g | 34 g | 34 g | | |
maapähkliõli | | | 96 g | 138 g | 138 g | | |
mandlid | | | 36 g | 52 g | 52 g | | |
oliiviõli | | | 75 g | 108 g | 108 g | | |
rapsiõli | 38 g | 54 g | 54 g | ||||
või | 600 g | 867 g | 867 g |